ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Неврология

др пламен димитров

Д-р Пламен Димитров, дм – специалист невролог

НЕВРОЛОГИЯ ПРЕГЛЕДИ – ЦЕНИ:

 

Клиничен преглед  –  65  лв.

Клиничен преглед + ЕЕГ – 90 лв.

ЕМГ – 55 лв.

Цена /преглед невролог + ЕМГ/ – 100 лв

Иглена ЕМГ –  50 лв.

* консуматив – 10 лв

Курс на Транскраниална магнитна стимулация 10 процедури – 600 лв.
Транскраниална магнитна стимулация единична процедура – 60 лв.
Доплер изследване на глава/шия – 55 лв.

Преглед + доплер(глава/шия) – 100 лв.

Какво е Неврология?

Неврология

Неврология се нарича клон от медицината, който се занимава със структурата, функционирането и проблемите на нервната система. Думата Неврология е с гръцки произход (от гръцки: νεῦρον, неврон – „нерв“ и λογία, логия – „наука“). Нервната система е сложна, комплексна система, която регулира и координира активностите на тялото. В следствие от тази сложност съществуват стотици различни неврологични състояния. Преобладаващите сред тях са Алцхаймер и различни видове деменция, инсулт, паркинсон, аутизъм, епилепсия, мигрена и др. Нервната система (НС), която е фокусът на неврологията като наука, е ключова за поддържането на тялото жизнено и функциониращо. Всичко зависи от правилното изпращане на съобщенията, които невроните ни разпределят между мозъка, гръбначния мозък и останалата част от тялото.

 

Науката Неврология изследва НС и двете главни части, на които тя се разделя:

 

– Централна Нервна Система (ЦНС) – съставена е от мозъка и гръбначния мозък. Нервните импулси пътуват от мозъка, по продължението на гръбначния мозък и контролират движенията на тялото- на ръцете и краката – а също и сетивността към допир и температура. Те са отговорни и за неща, които не контролираме волево, като функционирането на органите ни.

Периферна Нервна Система (ПНС) – включва системата от неврони извън ЦНС. Сетивни и двигателни неврони излизат от гръбначния мозък и разпращат сигнали между ЦНС и костите, мускулите, кожата и други органи.

Невролог

невролог варна

Невролог се нарича лекар, който специализира тясно в областта Неврология. Един невролог фокусира експертизата си върху диагностиката, лечението и справянето с разстройства на мозъка и нервната система, сред които както вече казахме са Алцхаймер, епилепсия, мигрена и т.н. Невролог, който се занимава с лечение на неврологични заболявания при децата се нарича детски невролог, тъй като някои видове заболявания са по-специфични в тази възраст. Специалистите в областта на Неврологията са високо образовани професионалисти, способни да диагностицират сложни състояния чрез детайлно изследване на медицинската история  и психо-физическото състояние на пациента – включително тест на умствената дейност, зрение, говор, сила, усет, координация и рефлекси. Въпреки големия напредък на технологиите в медицината, прегледът от невролог дълги години ще продължава да бъде ключов компонент за изследване на пациента.

 

Тук следва да направим едно разграничение – лекарят невролог не извършва хирургични операции. Това е работа на неврохирурга. Нерядко обаче се налага те да работят заедно, когато е необходимо да бъдат лекувани няколко състояния.

Какви изследвания провежда един невролог?

неврология варна

За диагностиката на някои разстройства в Неврологията понякога е достатъчен само клиничен преглед – изследване на медицинската история на лицето и физически тест. В други случаи, когато това е недостатъчно, е необходимо да бъдат проведени и допълнителни изследвания или серия от такива. Сред тези изследвания спадат:

 • Компютърна томография – триизмерна рентгенова снимка
 • Ядрено-магнитен резонанс
 • Електроенцефалография (ЕЕГ) – проверява дали мозъка функционира правилно- прави се запис на мозъчната дейност.
 • Електромиография (ЕМГ) – има за цел да диагностицира мускулни заболявания и смущения в периферната нервна система

Неврология в МЦ SanaMedic Варна

Екипът от невролози на SanaMedic Варна включва високо квалифицирани специалисти с богат опит в България и на международно ниво. Това са хора, които сами тласкат развитието на неврологията  напред в различни и нови посоки. Повечето лекари-невролози в МЦ SanaMedic Варна са преподаватели в университети и издатели на множество статии, монографии и обемни научни трудове.

неврология варна

Ние сме убедени, че за да може един добър специалист да разгърне пълния си капацитет има нужда от модерно и ефикасно оборудване, което да отговаря на най-новите тенденции и методики в Неврологията. За тези цел В SanaMedic разполагаме с няколко вида апарати, които участват в диагностиката и лечението на широк спектър от състояния и дават голяма свобода на всеки невролог да намери най-правилното лечение.

В центъра разполагаме със следната апаратура:

 • Апарат за ЕЕГ
 • Апарат за ЕМГ
 • Един от малкото във Варна апарати за Трансканиална Магнитна Стимулация (РТМС)

Прочетете повече за  МАГНИТНАТА СТИМУЛАЦИЯ невролог варна

Невролог Варна

СЪСТОЯНИЯ, ПРИ  КОИТО ПОМАГАМЕ:

 

 • Тревожни разстройства (Обсесивно-компулсивно разстройство, Генерализирано
  тревожно разстройство, Тревожно-депресивно разстройство, Реакции на стрес и др.);
 • Безсъние;
 • Бърнаут синдром (професионално изчерпване);
 • Аутизъм (ако детето съдейства и изпълнява необходимите команди).
 • Демиелинизиращи заболявания на нервната система
 • Невропатна болка
 • Тинитус (шум в ушите)
 • Мигрена
 • Болест на Паркинсон
 • Есенциален тремор
 • Исхемични мозъчни инсулти, при лечението се наблюдава увеличение на амплитудата на движение на засегнатите крайници, подобряване на говора, като могат да бъдат повлияни позитивно и поражения от исхемични инсулти с голяма давност

Медицински център Варна

Кабинет Неврология Варна

 

Към центъра функционира  и съвременен, добре оборудван кабинет по терапия на съня и сънна апнея.невролог варна