ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Гинеколог

др Каварджикова гинеколог

д-р Стефка Каварджикова – специалист гинеколог, репродуктивна медицина

ЦЕНИ ЗА ПРЕГЛЕД ПРИ Д-Р КАВАРДЖИКОВА:

Консултация с гинеколог – 50 лв.
Клиничен преглед – 60 лв.
гинеколог варна Ехографски преглед – 45  лв.
Вагинална ехография – 45 лв.
гинеколог варна Пакетна цена /клиничен преглед + ехографски преглед/ – 80 лв.
Вземане на биологичен материал – 20  лв.

Кой лекар е Гинеколог

гинеколог варна

Гинеколог се нарича лекар, специализиран в диагностиката и лечението  на състояния свързани с женската репродуктивна система. Лечители , които са се фокусирали изцяло върху женското здраве са съществували в продължение на хилядолетия, именно те се явяват предшествениците на днешните лекари гинеколози. Гинеколог обикновено е най-компетентният специалист, който може адекватно да подходи към проблем свързан с женското здраве. Нерядко и общопрактикуващият лекар е способен да диагностицира някои дребни неразположения, но в много случай е нужна тясната експертиза на лекар гинеколог, който правилно да изследва проблема и да предприеме адекватно лечение.

Какво прави един акушер- гинеколог ?

Специалистът по гинекология провежда редица тестове и изследвания с фокус върху женската репродуктивна система, която включва- маточната шийка, маточната тръба, яйчниците, матката, вагината и вулвата. Част от състоянията, с които един добър гинеколог следва да се справя включват – менструални проблеми, контрацепция, сексуалност, менопауза, проблеми с фертилността. Също така гинеколозите провеждат и ежегодни профилактични прегледи, които имат за цел да проверят и подсигурят нормалното функциониране на всички репродуктивни органи.

Състояния, с които гинекологът се занимава:

 • Фертилни и менструални проблеми и такива свързани с менопаузата
 • Контрацепция – контрол на раждаемостта
 • Раждането като процес – установяване, грижа за плода, определяне на термин и т.н
 • Инконтиненция при уриниране
 • Вагинални инфекции и бактериална вагиноза
 • Полово предавани болести
 • Анормално вагинално течение
 • Ендометриоза

Кога следва да започнат прегледите при гинеколог ?

гинекология

Част от жените извършват първия си преглед при гинеколог на възраст между 15 и 17 години. Друга група от тях пък го посещават след първия си сексуален акт. Причини също могат да бъдат нетипично бяло течение, парене в гениталиите, менструални болки и промени в менструалния цикъл. Първото посещение при гинеколог е и един своеобразен акт на преминаване на момичето към фазата на съзряването и превръщането й в жена. Това е причината много жени/момичета да се притесняват преди първия си преглед. Бихме искали да ви споделим и успокоим, че след първото си посещение ще спрете да се тревожите и ще започнете да го приемате като стандартен преглед при лекар. Статистиката показва, че връзката между гинеколог и пациент е силна и веднъж намерили правилния специалист, много жени продължават да го посещават в течение на по-голямата част от живота си.

Какви прегледи извършва един гинеколог ?

Съществуват няколко основни прегледа, които могат да ви бъдат направени при посещение на гинеколог. Какво ще бъде естеството на прегледа, който ще бъде проведен, зависи от възрастта ви, сексуалната ви история и оплакванията, които имате. Те биват:

 • Стандартен клиничен преглед – включва медицински изследвания, измерване на теглото и жизнените показатели – като кръвно и сърдечен ритъм.
 • Преглед на гърдите – чрез напипване на гърдите се проверява за наличие на бучки.
 • Цитонамазка – взема се биологичен материал (проба) от маточните стени, които се изпращат за изследване в лаборатория. Целта е да се установи наличието на ракови образувания или проблеми във вътрешната структура на матката.
 • Вагинален преглед – прави се при жени с оплаквания в зоната на вагината и корема. Включва както изследване на външността на гениталиите, така и вътрешните структури като маточна шийка и яйчници. Проверката се прави за установяване наличието на инфекции и полови предавани болести или за да се проследи наличието на нетипични промени.
 • Вагинална ехография – включва използването на ехограф, който създава изображения на вътрешната част и дава по-детайлна информация на гинеколога за състоянието на репродуктивните органи и наличието на аномалии.

Как протича преглед при гинеколог в МЦ SanaMedic Варна ?

гинеколог варна

В зависимост от вида изследване, което се извършва – продължителността и начинът на протичане на прегледа могат да бъдат различни. В случаите, когато това е първият ви преглед, гинекологът ще се опита да ви опознае и да ви накара да се почувствате комфортно. След като придобие представа за вашата медицинска история и оплаквания (ако има такива) ще бъдете помолени да се съблечете зад паравана в кабинета и да се подготвите. След това се провеждат необходимите прегледи, които не са болезнени.

гинекология варна

Гинеколог Варна

Повече за нашият ехограф може да прочетете тук – Esaote MyLab ™ Seven

 

гинекология МЦ SanaMedic Варна