ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Гастроентерология

ЕКИП


Мария Атанасова варна

доц. д-р Мария Атанасова –  специалист по вътрешни болести,  гастроентерология и диететика.

Запишете своя час за преглед от гастроентеролог в МЦ SanaMedic Варна!

Цени на прегледите може да видите при всеки специалист.

Гастроентерология Варна

гастроентерология

Гастроентерология се нарича клон на медицината, който се занимава с изследването на храносмилателната система и нейните проблеми. Гастроентерологията се фокусира върху диагностиката и лечението на болести засягащи хранопровода, стомаха, дебелото и тънко черво, черния дроб, жлъчката и панкреаса. Този клон на медицината е част от по-големия дял вътрешни болести, по-същия начин както е и кардиологията, която се занимава с болести на сърцето. По-конкретно специалността гастроентерология има за цел да изучава детайлно начинът на функциониране на стомашно- чревния тракт. В това число движението на храната през стомаха и червата, процесът на храносмилане и усвояване на веществата от организма, изхвърлянето на непотребните вещества и участието на черния дроб в механизма на обработването. На практика всякa една активност или болест на храносмилателните органи е предмет на изследване на тази наука.

Гастроентеролог

гастроентеролог варна

Гастроентеролог се нарича специалистът, които се занимава с диагностиката и лечението на болести на стомашно-чревния тракт. Той е лекар, завършил обща медицина, който след това е специализирал в продължение на 5-6 години тясно в областта на гастроентерологията. Именно дългия път на обучение, който един гастроентеролог трябва да извърви, преди да се превърне в такъв е причината този тип специалисти да са по-малко на брой и много силно търсени. Видът изследвания, които те извършват са – ендоскопия, при която се използват специални инструменти (ендоскоп), с които се изследва вътрешността на органите. Друг тип изследвания са колоноскопия и биопсия ( вземане на малка проба от орган за изследване). Всички тези изследвания се правят само в болнична среда. Гастроентерологът не провеждат хирургични манипулации. Въпреки, че в полето на експертиза на един гастроентеролог влиза и устната кухина, обикновено такъв тип прегледи се извършват от зъболекари.

Кога трябва да извършим преглед при гастроентеролог?

гастроентерология варна

 

Някои чувствителни медицински състояния, като тези включващи стомашно-чревния тракт изискват по-специфична експертиза, с която общопрактикуващия лекар рядко разполага. Пациентите обикновено биват препращани към гастроентеролог от личния им лекар. Преглед от подобен специалист е необходим винаги, когато става въпрос за храносмилателни разстройства или за изследване на тумор в дебелото черво. Често симптоми могат да бъдат – диария, промяна в поведението на червата, тъмна урина, прекомерно отделяне на газове, повръщане, загуба на тегло и апетит, инконтиненция и др.

Прегледите при гастроентеролог са силно препоръчителни и при хора над 50 години, когато вероятността от рак на дебелото черво нараства. Обикновено се предписва провеждането на колоноскопия на всеки 10 години, което позволява ранното диагностициране на заболяването и навременното му лечение.

Болести, с които специалиста по Гастроентерология се занимава са:

 

Как протича преглед при гастроентеролог в SanaMedic Варна?

гастроентерология

По време на преглед при гастроентеролог, първо ще бъдат обсъдени вашето здравословно състояние и предишна медицинска история. Много е важно да уведомите преглеждащия специалист-гастроентеролог за минали операции, сериозни заболявания, както и за медикаментите, които приемате. След като установи причината за вашето посещение, лекарят ще извърши основен преглед на тялото ви. Прегледът може да включва и ехографско изследване, с помощта на което се произвежда детайлна снимка на вътрешните органи. Това помага на гастроентеролога да получи пълна информация за състоянието на пациента и да прецени правилния курс на лечение.

Кабинетът по Гастроентерология в МЦ SanaMedic Варна е модерно обзаведен, като разполага със съвременната апаратура за ехография на MyLab ™ Seven eHD.

Клиничните прегледи в МЦ SanaMedic Варна се извършват от гастроентеролози с многогодишен опит, част от който натрупан в чужбина. Това са хора придобили научна степен и разработили редица научни трудове по специалността си.

 

* SanaMedic e медицински център и като такъв, при нас се провеждат единствено клинични и ехографски прегледи. За инвазивни изследвания като колоноскопия и биопсия ще бъдете пренасочени  към съответните болнични заведения.

Гастроентерология МЦ SanaMedic Варна