ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

Премахване на пигментни петна

пигментни петна премахване

Наличието на пигментни петна по кожата е нещо, с което повечето от нас са се сблъсквали и то не веднъж. Обикновено започваме да се питаме въпроси от сорта: „Възможно ли е пълното премахване на пигментни петна по лицето, ръцете и тялото?“ Често най-лесният и безобиден отговор, до който стигаме след кратко проучване е използването на специални кремове за избелване на пигментации. Много пъти обаче ефектът от тях е само частичен или временен, особено когато говорим за много на брой по-тъмни пигментации, които изискват по-сериозно въздействие, за да бъдат премахнати. Наложилият се като най-ефективен и безопасен метод за премахването им е чрез използването на лазер, който в рамките на няколко кратки процедури успява безболезнено да разбие пигмента в зоните и така да се постигне пълното премахване на пигментни петна – независимо от тяхната дълбочина, оцветеност и брой.

Какво представляват тези пигментни петна?

пигментни петна по лицето премахване

 

 

Както добре знаете кожата съдържа пигмент наречен меланин. Неговата роля е да защитава тялото ни от вредното лъчение на UV лъчите. Това е причината да имаме тен и когато се печем на слънце кожата ни да става все по-тъмна с количеството слънчева светлина, на която е била изложена. Меланинът се произвежда от клетки наречени меланоцити. Понякога вследствие на прекомерно излагане на слънце някои меланоцити започват да синтезират прекомерни количества меланин като защитна реакция. Излишният пигмент не може да бъде разпределен равномерно по кожата и се натрупва в определени точки, които ние познаваме като пигментни петна. Други причина за появата им също са бременността, хормонални промени, възраст и някои лекарства.

 Как става премахването на пигментни петна с лазер?

пигментни петна по лицето премахване

За премахване на пигментни петна с лазер се използва специално предназначена за целта лазерна технология – т.нар. Nd:YAG Q-Switched лазер.  Излъчваната от него светлина се поглъща изцяло от меланина, което натрупва големи количества енергия, които успяват да разбият меланоцитите (клетките произвеждащи меланин). Произведеният пигмент се „разпилява“  в околните тъкани, които започват да ги изтикват към повърхността на кожата. След това третираните пигментации се излющват заедно с мъртвите клетки. Голямото предимство на Nd:YAG Q-Switched технологията при лазерно премахване на пигментни петна по лицето и тялото е че действа избирателно само върху зоните с натрупан меланин без да засяга  съседните здрави тъкани. Именно това го прави толкова безопасен и ефективен в заличаването на свръхпигментации, както и на татуировки, като принципът на действие е същият. Възстановителният период се свежда до избягването на интензивно слънце за около 2 седмици.

Видове пигментни петна, които се премахват:

Мелазма – обикновено се появяват при бременни жени, най-вече в областта на лицето. Също се появяват и при прием на противозачатъчни.

Слънчеви петна/Старчески петна – образуват се вследствие на излагането на слънчева светлина. Възрастта и цветът на кожата влияят също върху появата им.

Пигментации след възпаления или наранявания (пъпки,изгаряния) – При възпаление на кожата се синтезира повече  меланин- излишното количество води до появата на пигментни петна.

Как протича процедурата?

Премахването на пигментни петна с лазер е безболезнена и бърза терапия, затова и не се налага обезболяване на мястото. Кожата се почиства, след което дерматологът обработва пигментацията с лазера. Усещането за дискомфорт отсъства при повечето пациенти – от време на време е възможно да чувствате леко затопляне и боцкане в зоната. След процедурата можете да се върнете към ежедневните си занимания. Единственото условие е кожата да не се излага на слънце и да не посещавате солариум за известен период. Задължително ще ви бъде предписано използването на слънцезащитен крем с 50+ фактор. Целта е да се избегне повторно пигментиране  на кожата, в периода когато е по-уязвима.

Какъв резултат да очакваме след третиране на пигментни петна?

пигментни петна по лицето премахване

За премахването на пигментни петна една процедура рядко е достатъчна, обикновено са необходими около 4-5 процедури през няколко седмици, за да се постигне пълното им премахване. Веднага след процедурата третирания участък побелява за няколко минути. В следващите дни пигментациите стават по-тъмни поради лазерното лъчение, но не след дълго започва тяхното интензивно излющване, което трае между 1 и 2 седмици. Това в крайна сметка води до постепенното „изхвърляне“ на пигментациите от кожата.

ПРЕМАХВАНЕ НА ПИГМЕНТНИ ПЕТНА ЦЕНИ:

(Крайните цени се определят след консултация със специалист дерматолог)
пигментация цяло лице – 200 лв
малка зона – 50 лв
голяма зона – 150 лв

Медицински център Варна МЦ SanaMedic Варна

Препоръчваме ви да разгледате и другите ни две много ефикасни процедури, които успешно се справят с премахването на пигментации и заличаването на признаците от фотостареене – това са химичен пилинг и мезотерапия.