ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

ПРЕМАХВАНЕ НА ТАТУИРОВКИ

 Лазерно премахване на татуировкилазерно премахване на татуировки

През последните години се заформи тенденцията, че пропорционално на увеличаващия се брой хора, които си поставят татуировки, нараства и процента на тези, които в някакъв момент прибягват до лазерно премахване на татуировки като най-съвременен, ефикасен и най-малко болезнен метод за заличаване на татуировки сред мъже и жени. Ето и една интересна статистика. В САЩ 1 на 5 души има татуировка, 20 % от които съжаляват за това. Ето още един факт- 74% от хората, които прибягват до премахване на татуировка с лазер са с профил образовани жени, необвързани, на възраст между 25-39 години. За България нямаме съвсем ясна статика за профила на тези хора, но със сигурност от практиката си в SanaMedic можем да заявим, че тенденцията е засилваща се.

Защо цветът има значение при премахване на татуировки ?премахване на татуировки с лазер

Поради изложената по-горе тенденция се появява и необходимостта от нови технологии, които ефективно да се справят с отстраняването. Преди няколко десетилетия масово татуировките се състояха от черно и синьо мастило. Това превърна 1064nm Nd:YAG лазерите в златен стандарт при махане на татуировка, тъй като успешно третира тъмното мастило. Днес обаче татуировките са по-ефирни, съдържащи множество цветове- пастелни, ярки и др. Това поражда нуждата от нови и различни дължини на вълната на лазера, тъй като всеки цвят има различно ниво на абсорбиране на светлината. Именно възможността за работа с различни вълни отличава наистина съвременните лазерни платформи и гарантира ефективност при различните видове мастило.

Как функционира технологията за лазерно премахване на татуировки?

Едно от големите предимства на израелската лазерна платформа ALMA Harmony XL PRO, на която се доверяваме в нашия център, е именно способността й да работи в дълбочина на кожата и да съчетава две различни дължини на лазера Q-Switched Nd:YAG 1064nm ( черно, синьо и зелено мастило) и 532nm ( червено, оранжево и жълто) за ефективно премахване на татуировки без белези. Q-switched лазерите излъчват мощни високоинтензивни импулси, които се поглъща от пигмента в кожата. Лазерният лъч като пневматичен чук  разбива пигмента на много малки частици, без да вреди на околната тъкан. Така раздробените структури вече могат да бъдат отведени и елиминирани от имунната система (фагоцитоза) в рамките на няколко седмици (Виж. илюстрацията).

премахване на татуировки варна

Какъв резултат да очакваме ?

Лазерното премахване на татуировка е начинание, което изисква известна последователност и няколко на брой терапии, за да доведе до сериозни резултати. Това колко процедури са необходими и колко време ще отнеме заличаването зависи от фактори като вида и качеството на мастилото, мястото на татуировката и дали е правена от компетентно лице. От особено значение е как функционира имунната система на всеки отделен човек. Обикновено около 4 до 5 процедури са достатъчни. От същите фактори зависи и крайният резултат. Някои татуировки е възможно да бъдат премахнати напълно(най-вече тези с тъмен пигмент). Доста по-трудно е заличаването на татуировки с ярки и светли цветове, където пигментът се улавя по-трудно. Те започват да изсветляват докато не станат съвсем слабо видими.

 

Безопасна ли е процедурата ?

Светлината, която се излъчва от Q-switched лазерите се абсорбира от пигмента в кожата, като по този начин околните тъкани остават незасегнати. Лазерът не нанася термални наранявания върху кожата, поради което премахването на татуси става без белези и структурата на кожата се запазва незасегната. Поради това времето за възстановяване е съкратено значително. Преди провеждането на всяка една лазерна или естетична процедура в нашия център, всеки един пациент бива преглеждан от специалист-дерматолог, за да бъдат взети предвид спецификите на всеки случай, да се намери най-правилния подход и да се гарантира здравето на човека.

Боли ли премахването на татуировка с лазер?

Усещането по време на процедурата е сходно с това, което сте изпитали по време на поставянето на татуировката. На определени интервали е възможно да изпитате усещане за леко парене. Пациентите ни определят манипулацията като леко дискомфортна. В случай на по-висока чувствителност, мястото се обезболява чрез нанасянето на крем върху третираната зона.

Предимства при лазерно премахване на татуировки

  • безопасен начин да заличите нежеланите татуировки
  • ефективното премахване на тъмните  и светли мастила
  • бързи резултати след няколко процедури
  • без белези и увреждане на кожата
  • минимален дискомфорт

Цена за премахване на татуировки:

(Крайните цени се определят след консултация със специалист дерматолог)
от 50 лв. до 350 лв за една процедура

Често Задавани Въпроси

Грижа след процедурата за заличаване на татуировки ?

След третирането на зоната с пигмента, кожата става по-чувствителна и уязвима към слънчева светлина. Препоръчително е 2 седмици след това да не се излагате на интензивно слънце и да използвате слънцезащитен продукт с фактор 50+ върху зоната.

Има ли възстановяване ?

Поради технологията на Q-switched лазера и разработките от ALMA, времето за възстановяване е сведено до минимум. Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване на околната зона, което отшумява за 24 часа.

Кои зони могат да се третират?

Почти всички зони могат да бъдат обработени: шия, деколте, врат, лице, гърди, корем, крака,ръце и т.н.

През какъв интервал са процедурите?

Между две терапии обикновенно се изчаква около 3-4 седмици. Като в повечето случаи между 4 и 5 процедури са достатъчни, за да се постигне резултата.

Кога да очаквам резултат?

Веднага след първата процедура, пигмента изсветлява. Като няколко дни по-късно възвръща част от цвета си. Трайното избледняване започва да настъпва  след 5-6 седмици, т.е някъде след 2-та процедура. Като продължителността на периода зависи от множество фактори като цвят, място, имунна система, колко прясна е татуировката и т.н

Има ли противопоказания?

  • Бременност и кърмене
  • Алергии към пигментите на татуировката
  • Инфекциозни заболявания

Медицински център Варна МЦ SanaMedic Варна

Голямото предимство на ND: YAG лазерите са тяхната голяма дължина на вълната, което им позволява да проникват в дълбочина на кожата, третирайки проблема от вътре, без да увреждат повърхностните слоеве на епидермиса.