ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Химичен Пилинг

Какво е Химичен пилинг?

химичен пилинг

Химичен пилинг се нарича процедура, при която чрез употребата на различни органични киселини (често плодови) се отстраняват мъртвите клетки от повърхността на кожата. Така тя се стимулира отново да „заработи“ и да възстанови отнетото с нов и жизнен слой кожа. Релефът се изглажда, фините линии и петънцата се заличават, а тенът се избистря. Кожата става гладка и мека на допир. Съвременната медицина предлага много видове химичен пилинг с разнообразен състав, насочени към разрешаването на различни кожни проблеми. Химичен пилинг е добър избор за бързо и резултатно възобновяване на кожата, при това на много добра цена. Може да бъде приложен както върху лице, така и в други части на тялото(ръце, врат).Стига да е извършена от квалифициран специалист, терапията е напълно безопасна и с минимални странични ефекти.

Химичен пилинг и основните му видове?

химичен пилинг варна

Както вече споменахме, химичните пилинги не са едни и същи. Те имат различни свойства и въздействие върху кожата в зависимост от това с какъв проблем са предназначени да се справят. Така освен за възстановяване текстурата на кожата и нейното изглаждане, химичен пилинг се прилага и за лекуване на белези от акне, хиперпигментации и фотоувреждане. Общото между всички видове пилинги е, че основният им принцип на действие е да бъде премахнат увреденият или мъртъв слой на епидермиса (най-горният слой) и да бъде заместен от намиращият се под него жизнен и недокоснат такъв.

химичен пилинг маски

Основното деление на видовете химичен пилинг е според дълбочината на тяхното действие. Те биват:

 • Повърхностни – засягат само повърхностният рогов слой. Съдържат леки алфа-хидрокси киселини. Тъй като осигуряват по мека ексфолиация и не проникват дълбоко, при тях почти няма възстановяване.
 • Средно дълбоки – химичен пилинг, който прониква на по-голяма дълбочина. Обикновено съдържат трихлор-оцетна киселина. Ефикасни са при по-дълбоки бръчки, премахват белези от акне и пигментни петна.
 • Дълбоки – проникват най-дълбоко, като предизвикват сериозно излющване на кожата и са свързани с по-дълъг период на възстановяване. Рядко се използват в съвременната дерматология.

Химичен пилинг може да намери приложение при следните състояния:

 • Повяхнала и дехидратирана кожа
 • Омазнена кожа
 • Белези от акне
 • Фотоувредена кожа
 • Фини линии и средно дълбоки бръчки
 • Пигментации, лунички и неравномерен тен
 • Плоски брадавици
 • Разширени и дълбоки пори

Как протича процедурата с химичен пилинг?

химичен пилинг за лицеПреди самата терапия всеки пациент в SanaMedic преминава задължителна консултация от специалист дерматолог. Той определя, кой е най-подходящият химичен пилинг спрямо спецификите на кожата ви и целеният от Вас резултат. По преценка на лекаря, може да се наложи специална подготовка на кожата. Обикновено се отнася за случаите на херпеси или някакви възпаления, които следва първо да отминат. Непосредствено преди нанасяне на химичен пилинг, кожата се обезмаслява и дезинфекцира. Продължителността на манипулацията е  не повече от 20 мин. Усещането докато пилинг маската е на лицето ви е за леко и търпимо парене и пощипване. След нанасяне лекарят следи реакциите на кожата. По негова преценка се неутрализира пилинга с друг агент. При по-дълбоките химични пилинги е възможно зачервяване на кожата, което отшумява за няколко дни. В седмицата след процедурата започва и засилено излющване на старата и увредена кожа. Важно е да оставите белещата се кожа сама да падне, без да я пипате.

пилинг за лице

В седмиците след третиране с химичен пилинг е много важно да се пазите от слънчева светлина и редовно да нанасяте предписаният слънцезащитен крем. Кожата ви става особено чувствителна през този период и по този начин ще я предпазите от пигментиране и ненужни усложнения.

Какви резултати да очакваме?

химичен пилинг преди и след

Премахването на увредените слоеве от епидермиса, разкрива новата, по-свежа и жизнена кожа намираща се отдолу. След химичен пилинг фините линии и бръчки се изглаждат, тургора се подобрява, възвръща се сияйният вид на лицето. Редуцира се омазняването, порите се свиват, тенът се избистря, а повърхностните белези се заглаждат. Броят процедури до постигане на крайния резултат зависи от всеки индивидуален случай. Обикновено около 4 процедури през интервал от 2 седмици са достатъчни.

химичен пилинг преди и след
химичен пилинг преди и след

Марки Химичен пилинги в SanaMedic:

ENERPEEL ПИЛИНГ МАСКИ

химичен пилинг маски

Италиански бранд за пилинг маски, които съчетават иновативните технологии в грижата за кожата и органични киселини. Отличават се със щадящото си и неагресивно въздействие. Успяват да постигнат резултати с минимално абразивно влияние върху кожата. За разлика от повечето други марки пилинг маски не оставя кожата уязвима към UV-лъчите. Химичен пилинг за лице и тяло.

 

 

ХИМИЧЕН ПИЛИНГ ЦЕНИ:

ENERPEEL SA (САЛИЦИЛОВ ПИЛИНГ) – 70 лв. за една процедура

 

ENERPEEL TCA (ТРИХЛОРОЦЕТЕНА КИСЕЛИНА) – 100 лв. за една процедура

 

ENERPEEL JR (ЙЕСНЕРОВ ПИЛИНГ) – 70 лв. за една процедура

Допълнителна Информация

Информация за видовете ENERPEEL Пилинг Маски.

ЕNERPEEL SA

Химически разтвор на базата на салициловата киселина, триетил-цитрат, етил-линолоеат.
Химическо ексфолиране: повърхностно, повърхностно-средно.
Подходящ при комедонно акне, възпалително акне, повърхностни белези.

ENERPEEL JR

Химически разтвор на базата на специално модифицираната формула на Jessner, салицилова киселина ~ 15%, млечна киселина ~ 20%, резорцин ~ 14%.
Химическо ексфолиране: повърхностно, повърхностно-средно.
Подходящ за леко и средно възрастово и фотоостаряване, дисхромия, комедонно, инфламаторно акне, белези от акне.

ENERPEEL TCA

Химически разтвор на базата на трихлороцетната киселина.
Химическо ексфолиране: повърхностно, повърхностно-средно.
Подходящ при актинични увреждания от средна степен, дисхромия, белези от акне.

 

Противопоказания за процедури с пилинг маски?

 • Раздразнена кожа
 • Бременност и кърмене
 • Дерматит
 • Херпес симплекс в активна фаза
 • Алергия към някои от компонентите на продукта

Медицински център Варна МЦ SanaMedic Варна