ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Ендокринология

Екип ендокринолози:

Мира Сидерова

Доц. д-р Мира Сидерова, дм – специалист ендокринолог

dr Savi Shishkov endocrinologist

д-р Сави Шишков, дм – специалист ендокринолог

Цените на прегледите и ехографското изследване може да видите при съответния лекар.

Какво е Ендокринология ?

Ендокринология Варна

Ендокринология се нарича клон от медицината, който се занимава с ендокринната система, която е отговорна за контролирането на хормоните. Хормоните регулират метаболизма, дишането, растежа, възпроизводството, сетивността и движенията. Хормоналният дисбаланс е основна причина на множество медицински състояния. Науката Ендокринология се фокусира върху изучаването както на хормоните, така и на множеството жлези и клетки, които са отговорни за тяхното производство.

Ендокринолог

Ендокринолог се нарича пък лекар, който е специализиран в диагностиката на болести свързани с жлезите. Те изследват метаболизма – всички биохимични процеси, които позволяват тялото ви да функционира, като например преобразуването на храната в енергия и стимулирането на растежа. Понеже тези доктори са тясно специализирани в състоянията от областта на Ендокринологията, които могат да бъдат много комплексни  и да включват трудно забележими симптоми, ендокринолог е винаги най-  добър избор при справянето с хормонални проблеми. Тези лекари могат да работят с деца и възрастни. Когато са фокусирани върху лечението на деца, се наричат детски ендокринолози.

Ендокринна система

Жлезите, заедно с хормоните, които ги образуват съставят ендокринната система. Съществуват 8 основни жлези (щитовидна, хипофизна, надбъбречни, паратироидни и др.) , чиято функция е да регулират метаболизма, възпроизводството, съня и т.н. Също като нервната система и ендокринната е вид информационна сигнална система. Но вместо да използва неврони и нервни импулси, си служи с химически „вестоносци“ наречени хормони, които се транспортират през кръвоносната система и стигат до различните органи, за да им предадат съответните „съобщения“.

ендокринолог варна

Няколко факта за Ендокринологията:

 • Включва множество на брой системи в тялото
 • Освен жлезите изследва и структурите произвеждащи хормони – хипоталамус (в мозъка), яйчниците и тестисите.
 • Стрес и Алкохол в големи количества могат да доведат до ендокринни проблеми
 • Поликистозата е сред най-често срещаните ендокринни заболявания при жените

За какво се ходи на ендокринолог ?

ендокринология варна

Повечето хора се озовават при ендокринолог, след като първо са потърсили лечение при личния си лекар. Често семейният лекар провежда редица изследвания и установява, че става въпрос за хормонален проблем. Тогава той пренасочва пациента към специалист по ендокринология, който има нужната експертиза, за да открие проблема и да започне лечение.

Жлезите в човешкото тяло освобождават хормони. Задачата на един ендокринолог е да лекува пациенти, страдащи от хормонален дисбаланс, който често се дължи на смущения във функционирането на някои жлези на ендокринната система. Главната задача е да бъде възстановен нормалният баланс на хормоните в тялото.

Някои от симптомите, които биха били причина да посетите специалист по ендокринология са значителна промяна в теглото за кратък период от време или рязка промяна в настроенията, които не могат да бъдат отдадени на някое лекарство, травма или съществена промяна в начина на живот.

 

Част от състоянията, с който един добър ендокринолог се занимава са:

 • Диабет
 • Остеопороза
 • Менопауза
 • Метаболитни смущения
 • Базедова болест
 • Прекомерно или недостатъчно производство на хормони
 • Някои видове тумори
 • Нисък ръст
 • Нарушения при мъжки и женски гонадии

Съществуват 3 основни групи смущения, които се разглеждат от специалистите по Ендокринология:

 • Когато жлезите не произвеждат достатъчно хормони. Това състояние се нарича хипофункция на жлезата.
 • Когато жлезите произвеждат прекомерно количество хормони- хиперфункция на жлезата.
 • Тумори, които се развиват в ендокринните жлези.

ендокринолог варна

Така например хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)  води до чувство за умора, наддаване на тегло, депресивност, абнормален разстеж на костите, забавяне в развитието. В обратния случай – при хиперфункция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) се ускорява метаболизма, което води до потене, неравномерен сърдечен ритъм, нервност и трескавост.

Как протича прегледа при специалист по ендокринология?

Прегледа не се различава съществено от такъв при нормален лекар. Специалистът от екипа на МЦ SanaMedic Варна  ще започне с  няколко въпроса свързани със здравословното ви състояние, оплаквания, наличие на наследствени обременености, прием на медикаменти и т.н. Ще бъдат проверени сърдечният ви пулс и кръвното налягане, също ще бъдат измерени вашето  тегло и височина. В зависимост от симптомите могат да бъдат проведени допълнителни изследвания.

ендокринология варна

ендокринолог варна

Ендокринолог Варна

ендокринология Варна МЦ SanaMedic Варна

АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА ЗНАЕТЕ ПОВЕЧЕ

Ендокринни жлези изследвани от науката Ендокринология и как функционират?

Както вече споменахме ендокринната система е изградена от жлези, разпръснати из тялото, както и от жлезиста тъкан, която е структурирана в определени органи. Те функционират като сензори, които са високочувствителни към промените в тялото. След като засекат отклонения от нормалната среда, тези „рецептори“ произвеждат хормони, които са като „пощенски куриери“, носещи със себе си „писмо“ с инструкции, което трябва да доставят до съответния орган. А той да изпълни това, което пише в указанията и по този начин да се възстанови баланса в организма.

Тази регулативна функция се поделя между ендокринната и нервната система. Разликата е, че процесите които се регулират от хормоните протичат по-бавно и отнемат повече време – дни и седмици, за разлика от нервната система- където по-скоро говорим за секунди и минути.

ендокринология

Жлезите в човежшкото тяло се разделят на 2 вида – ендокринни и екзокринни.

Първите изпращат своите „вестоносци“ (хормони) в кръвоносната система, която ги транспортира до указаното място. Екзокринните пък са жлези с външна секреция – потни, мастни, слюнни жлези и др.

Ето и основните ендокринни жлези, които се изследват при преглед от ендокринолог в по-голям процент от случаите:

ХИПОФИЗНА ЖЛЕЗА – наричана още „главна“, поради многото функции за които отговаря. Тя е като „началникът“ на всички останали жлези – ръководи тяхната дейност и осъществява контрол при изпълнението й. Намира се около мозъка, в непосредствена близост до хипоталамуса. Хормони, които произвежда са растежен хормон, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, окситоцин.

Хипоталамус – разположен е в основата на междинния мозък. Има важно значение не само в ендокринологията. Отговаря за процеси като регулиране на телесната температура, либидото, жаждата, глада, освобождаването на хормони от хипофизата. Той е като разпределителен център, на който се изпращат сигнали от различните системи в тялото и той реагира като отделя хормони с инструкции, които да възстановят хомеостазата.

Епифизна Жлеза- ангажирана е със синтезирането на мелатонин, който е свързан с регулирането на съня.

Паратироидни жлези – разположени са около щитовидната жлеза. Произвеждат хормон, който регулира количеството калций и фосфор в тялото.

Щитовидна жлеза – намира се в предната част на гърлото. Отговорна е за синтеза на тироксин и трийодотиронин, регулиращи метаболизма.

Панкреас- жлеза  в областта на корема, произвеждаща инсулин и глюкагон, които контролират нивата на кръвна захар.

Яйчници и тестиси – това са репродуктивни органи при мъжете и жените, които отделят хормони, като естроген или прогестерон при жените и тестостерон при мъжете. Те са ключови при формирането на сексуалността и чертите на характера на двата пола.

Надбъбречни жлези – разположени са над всеки бъбрек – произвеждат адреналин, който регулира кръвното налягане и норепинефрин, чрез който се предават съобщения в нервните синапси.

Лекарят – ендокринолог и науката Ендокринология като цяло имат за цел да изследват действието на тези жлези не само поотделно, но и в тяхната съвкупност. Тъй като нерядко те функционират едновременно, а това изисква добро познание за тяхната свързаност и взаимозависимост.

Медицински център Варна

Медицински център „СанаМедик“ Варна