ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Ендокринология

Какво е Ендокринология ?

Ендокринология Варна

Ендокринология се нарича клон от медицината, който се занимава с ендокринната система, която е отговорна за контролирането на хормоните. Хормоните регулират метаболизма, дишането, растежа, възпроизводството, сетивността и движенията. Хормоналният дисбаланс е основна причина на множество медицински състояния. Науката Ендокринология се фокусира върху изучаването както на хормоните, така и на множеството жлези и клетки, които са отговорни за тяхното производство.

ендокринолог варна

Ендокринолог

Ендокринолог се нарича пък лекар, който е специализиран в диагностиката на болести свързани с жлезите. Те изследват метаболизма – всички биохимични процеси, които позволяват тялото ви да функционира, като например преобразуването на храната в енергия и стимулирането на растежа. Понеже тези доктори са тясно специализирани в състоянията от областта на Ендокринологията, които могат да бъдат много комплексни  и да включват трудно забележими симптоми, ендокринолог е винаги най-  добър избор при справянето с хормонални проблеми. Тези лекари могат да работят с деца и възрастни. Когато са фокусирани върху лечението на деца, се наричат детски ендокринолози.

Ендокринна система

Жлезите, заедно с хормоните, които ги образуват съставят ендокринната система. Съществуват 8 основни жлези (щитовидна, хипофизна, надбъбречни, паратироидни и др.) , чиято функция е да регулират метаболизма, възпроизводството, съня и т.н. Също като нервната система и ендокринната е вид информационна сигнална система. Но вместо да използва неврони и нервни импулси, си служи с химически „вестоносци“ наречени хормони, които се транспортират през кръвоносната система и стигат до различните органи, за да им предадат съответните „съобщения“.

ендокринолог варна

Няколко факта за Ендокринологията:

 • Включва множество на брой системи в тялото
 • Освен жлезите изследва и структурите произвеждащи хормони – хипоталамус (в мозъка), яйчниците и тестисите.
 • Стрес и Алкохол в големи количества могат да доведат до ендокринни проблеми
 • Поликистозата е сред най-често срещаните ендокринни заболявания при жените

За какво се ходи на ендокринолог ?

ендокринология варна

Повечето хора се озовават при ендокринолог, след като първо са потърсили лечение при личния си лекар. Често семейният лекар провежда редица изследвания и установява, че става въпрос за хормонален проблем. Тогава той пренасочва пациента към специалист по ендокринология, който има нужната експертиза, за да открие проблема и да започне лечение.

Жлезите в човешкото тяло освобождават хормони. Задачата на един ендокринолог е да лекува пациенти, страдащи от хормонален дисбаланс, който често се дължи на смущения във функционирането на някои жлези на ендокринната система. Главната задача е да бъде възстановен нормалният баланс на хормоните в тялото.

Някои от симптомите, които биха били причина да посетите специалист по ендокринология са значителна промяна в теглото за кратък период от време или рязка промяна в настроенията, които не могат да бъдат отдадени на някое лекарство, травма или съществена промяна в начина на живот.

 

Част от състоянията, с който един добър ендокринолог се занимава са:

 • Диабет
 • Остеопороза
 • Менопауза
 • Метаболитни смущения
 • Базедова болест
 • Прекомерно или недостатъчно производство на хормони
 • Някои видове тумори
 • Нисък ръст
 • Нарушения при мъжки и женски гонадии

Съществуват 3 основни групи смущения, които се разглеждат от специалистите по Ендокринология:

 • Когато жлезите не произвеждат достатъчно хормони. Това състояние се нарича хипофункция на жлезата.
 • Когато жлезите произвеждат прекомерно количество хормони- хиперфункция на жлезата.
 • Тумори, които се развиват в ендокринните жлези.

ендокринолог варна

Така например хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)  води до чувство за умора, наддаване на тегло, депресивност, абнормален разстеж на костите, забавяне в развитието. В обратния случай – при хиперфункция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) се ускорява метаболизма, което води до потене, неравномерен сърдечен ритъм, нервност и трескавост.

Как протича прегледа при специалист по ендокринология?

Прегледа не се различава съществено от такъв при нормален лекар. Специалистът от екипа на МЦ SanaMedic Варна  ще започне с  няколко въпроса свързани със здравословното ви състояние, оплаквания, наличие на наследствени обременености, прием на медикаменти и т.н. Ще бъдат проверени сърдечният ви пулс и кръвното налягане, също ще бъдат измерени вашето  тегло и височина. В зависимост от симптомите могат да бъдат проведени допълнителни изследвания.

ендокринология варна

ендокринолог варна

ЕНДОКРИНОЛОГИЯ ПРЕГЛЕДИ -ЦЕНИ:

 

ендокринология варна Преглед – 65.00 лв.
Ехография ендокринолог – 65.00 лв.
ендокринолог варна Преглед + ехография – 85.00 лв.

Ендокринолог Варна

ендокринология Варна МЦ SanaMedic Варна

АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА ЗНАЕТЕ ПОВЕЧЕ

Ендокринни жлези изследвани от науката Ендокринология и как функционират?

Както вече споменахме ендокринната система е изградена от жлези, разпръснати из тялото, както и от жлезиста тъкан, която е структурирана в определени органи. Те функционират като сензори, които са високочувствителни към промените в тялото. След като засекат отклонения от нормалната среда, тези „рецептори“ произвеждат хормони, които са като „пощенски куриери“, носещи със себе си „писмо“ с инструкции, което трябва да доставят до съответния орган. А той да изпълни това, което пише в указанията и по този начин да се възстанови баланса в организма.

Тази регулативна функция се поделя между ендокринната и нервната система. Разликата е, че процесите които се регулират от хормоните протичат по-бавно и отнемат повече време – дни и седмици, за разлика от нервната система- където по-скоро говорим за секунди и минути.

ендокринология

Науката ендокринология познава 2 вида жлези – ендокринни и екзокринни.

Първите изпращат своите „вестоносци“ (хормони) в кръвоносната система, която ги транспортира до указаното място. Екзокринните пък са жлези с външна секреция – потни, мастни, слюнни жлези и др.

Ето и основните ендокринни жлези, които се изследват при преглед от ендокринолог в по-голям процент от случаите:

ХИПОФИЗНА ЖЛЕЗА – наричана още „главна“, поради многото функции за които отговаря. Тя е като „началникът“ на всички останали жлези – ръководи тяхната дейност и осъществява контрол при изпълнението й. Намира се около мозъка, в непосредствена близост до хипоталамуса. Хормони, които произвежда са растежен хормон, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, окситоцин.

Хипоталамус – разположен е в основата на междинния мозък. Има важно значение не само в ендокринологията. Отговаря за процеси като регулиране на телесната температура, либидото, жаждата, глада, освобождаването на хормони от хипофизата. Той е като разпределителен център, на който се изпращат сигнали от различните системи в тялото и той реагира като отделя хормони с инструкции, които да възстановят хомеостазата.

Тимус – жлеза по-активна в детска възраст, която отделя хормони, важни за развитието на имунната система.

Епифизна Жлеза- ангажирана е със синтезирането на мелатонин, който е свързан с регулирането на съня.

Паратироидни жлези – разположени са около щитовидната жлеза. Произвеждат хормон, който регулира количеството калций и фосфор в тялото.

Щитовидна жлеза – намира се в предната част на гърлото. Отговорна е за синтеза на тироксин и трийодотиронин, регулиращи метаболизма.

Панкреас- жлеза  в областта на корема, произвеждаща инсулин и глюкагон, които контролират нивата на кръвна захар.

Яйчници и тестиси – това са репродуктивни органи при мъжете и жените, които отделят хормони, като естроген или прогестерон при жените и тестостерон при мъжете. Те са ключови при формирането на сексуалността и чертите на характера на двата пола.

Надбъбречни жлези – разположени са над всеки бъбрек – произвеждат адреналин, който регулира кръвното налягане и норепинефрин, чрез който се предават съобщения в нервните синапси.

Лекарят – ендокринолог и науката Ендокринология като цяло имат за цел да изследват действието на тези жлези не само поотделно, но и в тяхната съвкупност. Тъй като нерядко те функционират едновременно, а това изисква добро познание за тяхната свързаност и взаимозависимост.

ендокринолог варна

ендокринология МЦ SanaMedic Варна