ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

ЕХОГРАФ

Ехограф се нарича едно от най-често използваните средства за образна диагностика в съвременната медицина. А самото изследване се нарича Ехография (ултразвуково изследване). Ехографът използва високочестотни звукови вълни, чрез които създава образ на вътрешните части на тялото. Използва се за диагностицирането на причините за болка, подуване, или други симптоми свързани с вътрешни органи като сърце, далак, бъбреци, яйчници, черен дроб, кръвоносни съдове и т.н. Прегледът с ехограф е безопасен и безболезнен, затова често се използва и за да бъде проследено развитието на плода при бременни жени.

Няколко бързи факта за прегледа с Ехограф:

  • Ехографите са безопасни и широко използвани
  • Използват се за диагностика и лечение
  • Безболезнена процедура
  • Не се изисква специална подготовка
  • Работи изцяло извън тялото (без игли)
  • Предоставя изображения в реално време

Как работи един Ехограф ?

ехограф

Технологията, която ехографът използва е сходна на тази при сонарите и която се използва от прилепите, корабите и военните за навигация. Когато високочестотни звукови вълни (ултразвуци)  достигнат някакъв обект, те рекушират в него и се връщат обратно. Измервайки тези ехографски вълни чрез съответния уред, е възможно да бъдат определени дистанцията, размерът, формата и дори консистенцията на обекта. В медицината с помощта на ехограф се създават изображения на вътрешните органи в човешкото тяло – на техния размер и форма, а също и на тъканта и кръвоносните съдове, които ги обграждат. Това дава възможност на лекаря да придобие детайлна представа за състоянието на съответния орган и да бъдат открити аномалии или нетипични образувания(тумори) при това без да има нужда от проникване. Ултразвуковите вълни се изпращат към вътрешността на тялото с помощта на устройство, с което всеки ехограф разполага (наречено „трансдюсер“). Изпратените вълни се отразяват (ехо) в по-плътните структури като орган или кост и се улавят отново от този трансдюсер. Той записва и възпроизвежда информацията на монитор под формата на изображение.

За разлика от рентгена и компютърната томография, ехографията не използва рентгенови лъчи, за да създаде образ. Звукът е единственото нещо, с което тази технология си служи. Това го прави най-безопасен и предпочитан метод за диагностика в голям процент от случаите.

Приложения на ултразвуковото изследване?

Изследването с ехограф има широко приложение в медицината, при това не само за диагностицирането на различни състояния. Ехографът служи и като навигатор на лекаря при извършването на биопсии и други инвазивни процедури. Образът от ехографа напътства специалиста и да му помага да избегне рисковите зони, когато прониква в тялото. Това е възможно благодарение на способността на апаратурата да възпроизвежда изображенията в реално време и да показва движението на вътрешните структури в тялото. Съществува и специален вид Доплерова ехография, чрез която се проследява движението на кръвта в кръвоносните съдове.

Ето и част от областите, в които може да бъде използван ехограф:

Кардиология – ехокардиография се използва за диагностицирането на различни сърдечни заболявания (ендокардит, перикардни изливи, кардиомиопатии) и оценка за функционирането на камерите.

Гастроентерология – използва се за образна диагностика на коремните органи – панкреас, черен дроб, аорта, бъбреци, далак.

Анестезиология – използва се да при инвазивни манипулации

Гинекология – изследват се яйчниците, матката, фалопиевите тръби и пикочния мехур. Използва се за диагностиката на гинекологични състояния като кисти, извънматочна бременност, ендометриоза.

Акушерство – създава се образ на развиващия се плод в утробата, плацентата и околоплодната течност. Именно така се правят чернобелите визуализации на бебето в корема на майката. Чрез тях в по-напреднал етап от бременността може да бъде установен и пола на детето.

Урология – намира приложение при диагностиката на доброкачествени и злокачествени образувания на тестисите. Също и при лечение на камъни в бъбреците.

ехограф

Ето и един пример за това как ехографът функционира при диагностицирането на камъни в бъбреците. Както вече знаете високочестотните вълни рикушират в солидните обекти, през които не могат да преминат и се връщат обратно. Така те биха преминали свободно през бъбреците и не биха произвели изображение, но ако има камъни, те ще рикушират в тях и ще ги визуализират на монитора.

Как протича прегледа с Ехограф?

В зависимост от зоната, която ще бъде изследвана, може да бъдете помолени да свалите част от дрехите си и да легнете. Преди да пристъпи към преглед с ехограф, лекарят ще приложи специален гел върху зоната на изследване. Задача на гела е да намали триенето и да повиши пропускаемостта на вълните. След това специалистът ще постави трансдюсерът  на повърхността на кожата ви. Звуковите вълни са неуловими за човешкото ухо, така че не се чува нищо по време на прегледа. Диагностиката с ехограф трае не повече от 30 минути, след което гелът ще бъде почистен, а вие ще можете да се върнете към ежедневието си.

Преглед с ехограф в МЦ SanaMedic Варна

ехограф варна

Ехографският кабинет в SanaMedic е съвременно и уютно обзаведен. Тук се извършват ехографски прегледи от гастроентеролог, кардиолог, ендокринолог, уролог и гинеколог. Вярваме в технологиите и качественото оборудване, затова и се доверяваме на доказаната марка за ехографска апаратура Esaote.

Повече за ехографа Esaote MyLabSeven

MyLab Seven е ново поколение скенер с технически подобрения, позволяващи сканинга на трудни зони. Технологията CPI позволява увеличаване на дълбочината на полето и подобрява изображението. Процедурите с този скенер позволяват намаляването на петната по изображението, с което се постига оптимална прецизност на диагностиката. Усъвършенстваните функции на Easote MyLab Seven позволяват на лекарите да изпълняват процедури с абсолютна точност.

Освен точността, с която се работи подобренията на Easote MyLab Seven дават възможност и за оптимизиране на времето за реализиране на различните процедури. Широката гама от автоматични функции за обработка на изображенията, доплер, измервания и архивиране спестяват време както на лекарите, така и на техните пациенти.

ехограф варна

eHD е другата иновация, която позволява по-прецизната работа при ултразвукови изображения. Оптимизирани са всички елементи на веригата, през които преминава ултразвуковият сигнал, като се започне от ехото, генерирано от човешкото тяло и се стигне до монитора, на който се визуализира резултата. Подобренията на скенера увеличават ефективността на ултразвуковото сканиране, давайки възможност на лекарите да бъдат максимално уверени в ултразвуковата диагностика.

Медицински център ВарнаМЦ SanaMedic  Варна