ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Сънна апнея

Сънна апнея

  • сънна апнеа

Какво е сънна апнея?

сънна апнеа

Сънна апнея (апнея – от лат. липса на дишане, спиране на дишането) е често срещано състояние, което се характеризира с епизоди на спиране на дишането по време на сън. Спиранията в дишането могат да продължат от няколко секунди до минути и се появяват от 5 до 30 или повече пъти на час. След време , нормалния начин  на дишане се връща, като може да бъде съпроводено със силно хъркане или звуци на задушаване.

Сънната апнея е едно от често наблюдаваните хронични заболявания, което смущава съня 4 и повече пъти в седмицата.

Това води до лошо качество на съня и умора през деня. Сънна апнея е сред главните причини за недоспиване, липса на качествен сън и отпадналост и умора през деня.

Проблемът при диагностицирането на болестта е че тя се проявява само нощем, поради което и човекът често не разбира за нея. Член на семейството и/или партньорът в леглото може да забележи нейните първи признаци.

Сънната апнея често не може да се диагностицира при рутинен лекарски преглед. За целта съществуват специални апарати, които записват сърдечната, дихателна и мозъчна дейност по време на сън. Натрупаната от тях информация след това се разчита от специалист, който следва да препоръча по- нататъшен курс на лечение.

Какви са рисковите фактори и причини за  сънна апнея?

Рисковите фактори за обструктивна сънна апнея включват:

мъжки пол

високо кръвно налягане

затлъстяване

тютюнопушене

напреднала възраст

употреба на упойващи, приспивателни лекарства или алкохол

неврологични заболявания

диабет

Какви са симптомите ?

Симптоми на обструктивната сънна апнея включват:

силно хъркане

събуждания, придружени със задъхване

сутрешно главоболие

безсъние

сънливост през деня

нарушения в концентрацията

трудно контролирано високо кръвно налягане

сънна апнея

Как се поставя диагнозата сънна апнея?

Преди основният начин за диагностика на сънна апнея е била т.нар Полисомнография, която се провежда само в лабораторни условия. При това изследване, преспивате една нощ в лабораторията, като през това време за вас са прикачени апарати, следящи функцията на органите, начина на дишане, движенията на краката и ръцете.  Развитието на технологиите в медицината вече позволява диагностиката на сънна апнея да се извършва изцяло в домашни условия, без да се налага да напускате комфорта и удобството на вашия дом. Това е възможно с помощта на съвременните преносими апарати за скрининг на съня и дихателните нарушения. Тези устройства извършват пълен респираторен мониторинг  на жизнено важни параметри, които свидетелстват за наличие на смущения в съня без да се налага да променяте ежедневието си.

 

Методи за лечение на обструктивната сънна апнея?

 

Промени в начина на живот:

сънна апнеа

отказване от тютюнопушенето

спиране на употребата на алкохол или алкохолните напитки да не се пият няколко часа преди сън

отслабване

избягване на спането по гръб

Лечение с апарат за сънна апнея:

сънна апнеа

-CPAP маска (Continuous Positive Airway Pressure – Продължително положително въздушно налягане). Това е най-широко използваният метод за лечение на сънна апнея (обструктивна или централна) и включва носенето на маска около носа по време на сън. Маската е включена към апарат, който генерира въздух под налягане, като по този начин пречи на дихателните пътища да се затворят.

-BPAP маска (Bilevel Positive Airway Pressure – Позитивно въздушно налягане на две нива) – за разлика от СРАР, което поддържа постоянно налягане на подавания въздух при вдишване и издишване, ВРАР апаратите изпращат въздух под по-високо налягане, когато вдишате и под по-ниско – когато издишвате. Целта на този вид лечение е да се  подпомогне слабото дишане. Някои ВРАР апарати автоматично подават въздух, когато усетят, че не сте дишали над определен брой секунди.

-кислородотерапия – апарат подава допълнително кислород към дихателната ви система докато спите. Тази терапия показва ефективност при някои случаи на сънна апнея.

-rTMS (repetitive transcranial magnetic stimulation) Транскраниална магнитна стимулация е нов неинвазивен метод за модулиране на активността на централната нервна система. Идеята на метода е да се постигне цялостно подобряване на състоянието без употребата на лекарства, а изцяло по естествен път. Използва се при безсъние, бърнаут синдроми, депресия, нарушения на паметта и концентрацията, след инсулти и други поражения на мозъка.

Сънна апнея

Какви усложнения може да предизвика сънната апнея?

Нелекуваната сънна апнея увеличава риска за:

Развитието на високо кръвно налягане, сърдечен удар, инсулт, затлъстяване и диабет;

Развитието или влошаването на сърдечна недостатъчност;

Развитието на сърдечни аритмии;

Умора – дължи се на честите събуждания през нощта и може да доведе до намаляване на концентрацията на работното място или по време на шофиране, което може да доведе до сериозни инциденти

Кабинет по медицина на съня и сънна апнея към МЦ SanaMedic Варна

Кабинетът разполага с най-модерно оборудване –  електро-енцефалограф (ЕЕГ), електро-кардиограф (ЕКГ), електро-миограф (ЕМГ), транскраниален магнитен модулатор (rTMS). сънна апнея