ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Инсулиново лечение

Инсулиново лечение

  • insulin pen jpg

Какво представлява инсулиновото лечение?

Инсулиновото лечeние е широко разпространено. В тази публикация може да установите какви са видовете инсулини и за какво се използват те.

Инсулинът е хормон, който панкреасът ви произвежда, за да позволи на клетките да използват глюкозата. Когато организмът Ви не произвежда или не използва инсулина както трябва, можете да приемате произведен инсулин, за да контролирате кръвната си захар. Повечето хора приемат инсулин, като го инжектират в кожата, въпреки че има и версия, която се вдишва. Ако имате диабет тип 1, се нуждаете от инсулин, защото панкреасът ви вече не произвежда хормона. Ако имате диабет тип 2, може да се нуждаете от инсулин, въпреки че много хора с тази форма на заболяването могат да контролират кръвната си захар без него.

insulin pen

Какви са различните видове инсулин?

Много форми на инсулин лекуват диабет. Те се групират според това колко бързо започват да действат и колко дълго трае ефектът им. Видовете инсулин включват:

Бързодействащи:

Този вид инсулин започва да действа след около 15 до 20 минути и продължава от 1 до 5 часа, в зависимост от вида, който използвате. Приемате бързодействащ инсулин преди хранене и той обикновено се съчетава с по-дългодействаща форма на инсулин.

Дълготрайно действие:

Тази форма осигурява инсулиново покритие за цял ден. Вероятно ще използвате по-краткодействащ тип инсулин с нея.

Предварително смесен:

Съществуват няколко форми на предварително смесен инсулин, включително Humulin, Novolog и други. Тези разновидности комбинират краткодействащи и среднодействащи инсулини в една бутилка или инсулинова писалка, което някои хора намират за по-лесно за прилагане.

 

Кога се поставя инсулина?

Бързодействащи инсулини: Около 15-30 минути преди хранене
Среднодействащи инсулини: До 1 час преди хранене
Предварително смесени инсулини: В зависимост от продукта, между 10 минути или 30 до 45 минути преди хранене

insulin treatment

Най-добрите места за инжектиране на инсулин

Мястото на тялото, където си поставяте инжекцията, може да е от значение. Инсулинът ще се усвои най-равномерно, когато го инжектирате в корема си. Следващите най-добри места за инжектиране са ръцете, бедрата и седалището. Създайте си навик да инжектирате инсулина в една и съща обща област на тялото си, но променяйте точното място на инжектиране. Някои лекари препоръчват местата за инжектиране да се разминават поне на ширината на един пръст или малко повече, ако използвате инсулинова помпа. Това помага да се намалят белезите под кожата. Ако на мястото на инжектиране се появят твърди бучки, може би имате белези и трябва да използвате друго място за инжектиране.

Кой инсулин е най-подходящ и какви са страничните ефекти?

Вашият лекар ще работи с Вас, за да Ви предпише типа инсулин, който е най-подходящ за Вас и Вашия диабет. Изборът на инсулиново лечение зависи от много неща, включително:

Как реагирате на инсулина. Колко време е необходимо на организма да го абсорбира и колко дълго той остава активен, варира при различните хора.
Изборът на начин на живот. Видът на храната, която консумирате, количеството алкохол, което пиете, или количеството физически упражнения, които правите, ще повлияят на начина, по който тялото ви използва инсулина.
Вашето желание да си правите по няколко инжекции на ден
Колко често проверявате кръвната си захар
Вашата възраст
Вашите цели за управление на кръвната Ви захар
Вашият лекар може да Ви предпише повече от един вид. Може да се наложи да приемате инсулин повече от веднъж дневно, да разпределите дозите си през деня или да добавите други лекарства.

 

Странични ефекти вследствие на инсулиново лечение:

Основните странични ефекти на инсулиново лечение включват:

  1. Ниска кръвна захар
  2. Увеличаване на теглото, когато започнете да го използвате за първи път
  3. Бучки или белези на местата, където сте си направили твърде много инжекции
  4. Обрив на мястото на инжектиране или, рядко, по цялото Ви тяло

Заключение:

Съществуват много форми на инсулин, които се различават по това колко време им е необходимо, за да започнат да действат, да достигнат максималната си ефективност и да спрат да действат. Вашият лекар може да ви помогне да определите кой инсулин или комбинация от различни видове инсулин е подходящ за вас. Съществуват и различни начини за приемане на инсулин, така че можете да изберете варианта, който ви е удобен и най-лесен за употреба.

Повече за видовете инсулини и кой е най – подходящ за Вас или Ваш близък може да узнаете при консултация с ендокринолог. В МЦ SanaMedic разполагаме с екип от специалисти ендокринолози. 

Медицински център SanaMedic Варна

Библиография

  1. https://diabetes.org/health-wellness/medication/insulin-basics
  2. American Diabetes Association Professional Practice Committee; 9. Pharmacologic Approaches to Glycemic Treatment: Standards of Care in Diabetes—2024. Diabetes Care 1 January 2024; 47  https://doi.org/10.2337/dc24-S009
  3. https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-types-insulin