ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Хиперхидроза – обилно потене

Хиперхидроза – лечение

хиперхидроза - обилно потене

Хиперхидроза, позната още като обилно потене е състояние, което се характеризира с отделянето на прекомерни количества пот. Хиперхидроза може да се прояви по цялото тяло или в определени зони от него, като най-често се наблюдава под мишниците, по дланите и краката. Потенето като нормален физиологичен процес е механизъм на организма, чрез който той се охлажда и поддържа телесната температура. Напълно нормално е да има обилно потене при засилени физически усилия, прегряване или стрес. Случаите на хиперхидроза са тези, в които прекомерното потене продължава дори и в нормални условия, без да има реална необходимост за това. Факторите за обилно изпотяване могат да бъдат различни – наследственост, ендокринни или нервни заболявания, прекомерен стрес, а понякога може и да няма конкретни провокатори на състоянието хиперхидроза.

Лечение на хиперхидроза

хиперхидроза лечение

Когато тялото произвежда големи количества топлина (поради физическо натоварване или високи температури на външната среда) нервните влакна изпращат сигнал към потните жлези да започнат отделяне на пот, която да охлади организма. При хиперхидроза невроните продължават да изпращат импулси към жлезите и в случаите, когато това не е нужно. Именно поради тази причина приложението на  ботулинов токсин е най-подходящото решение за лечение на хиперхидроза.Инжектирането му в зоните на обилно потене прекъсва предаването на импулсите между невроните и жлезите. По този начин те се деактивират и спират да произвеждат пот за определен период. Лечението на обилно потене с ботокс е одобрено за първи път през 2004 от Американската асоциация за лекарствата и храните (FDA). От тогава се наблюдават висока ефикасност на метода при лечение на това състоянието.

Как протича лечението на хиперхидроза?

Преди самата процедура се прави т.нар йоден тест, с който се локализират зоните, в които има обилно потене. След като се определят зоните за инжектиране, мястото се обезболява чрез нанасяне на крем. С помощта на много фина игла се въвеждат малки количества токсин в не-голяма дълбочина на кожата.

хиперхидроза - обилно потене

Лечението на хиперхидроза включва много на брой микроубождания, които да покрият цялата третирана зона. Продължителността на терапията е между 10 и 20 мин. Хубавото е че след това можете спокойно да се върнете към ангажиментите си без нужда от възстановяване. Тези процедури следва да се извършват само от квалифицирани лекари и дерматолози. Инжектирането на ботулинов токсин изисква прецизност и техника. Затова е важно да се доверите на опитен специалист.

Колко намалява обилното потене?

хиперхидроза лечение

Първите резултати може да забележите 4-5 дни след процедурата, като пълния ефект се разгръща в рамките на следващия месец. Продължителността на резултата е между 5 месеца и година, като зависи от това колко бързо организмът ви ще разгради веществото. Особено ефективно е лечението на хиперхидроза в зоната на мишниците и дланите- редуцира се до около 80% от изпотяването. Лечението на обилно изпотяване на главата също може да даде добри резултати, важно условие тук е дерматологът да има опит в терапията. За да бъде подтисната хиперхидрозата за дълго е необходимо през определени интервали да се правят поддържащи процедури. При много пациенти се наблюдава трайно подобрение във функционирането на потните жлези и като резултат количеството инжектиран продукт става по-малко.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРХИДРОЗА ЦЕНА:

1000 лв. / процедура