ЗАПАЗЕТЕ ЧАС!

Транскраниална магнитна стимулация

др пламен димитров

Д-р Пламен Димитров, дм – специалист невролог

Транскраниална магнитна стимулация – ЦЕНИ:

 

Транскраниална магнитна стимулация единична процедура – 60 лв.

Транскраниална магнитна стимулация – курс от 10 процедури – 600 лв.

Какво представлява транскраниалната магнитна стимулация?

Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) е нов неинвазивен метод за лечение, при който повторяеми магнитни импулси биват насочени към специфични области на мозъка. Идеята на метода е да бъде използвано насочено магнитно поле в активацията или дезактивацията на конкретни области от мозъка. Тези магнитни импулси преминават безболезнено през човешкия череп и достигат до мозъчните клетки като ги стимулират и подобряват комуникацията между различните части на мозъка. Когато тези импулси се повтарят през равни интервали от време – това е познато като репетативна Транскраниална магнитна стимулация (рТМС). Импулсите се произвеждат чрез поставянето на магнитна глава в зоната над скалпа – те са същите като импулсите произведени при Ядрено Магнитния Резонанс.

Провеждането на магнитни импулси в мозъка вероятно звучи доста плашещо за много от нас, а вероятно пораждат и асоциации от филми със стряскащи сцени на шокова терапия, които изглеждат по-скоро като мъчение отколкото като истинско лечение. ( визираната сцена е от филма “Полет над Кукувиче Гнездо” (1975) с Джак Никълсън). НО ние сме посветили времето за тази статия, за да ви убедим, че ТМС далеч няма нищо общо с подобен тип представи – тя е безопасен, безболезнен и преди всичко неинвазивен метод – т.е няма упойки, проникване в тялото или  време за възстановяване. В интерес на истината в голям процент от случаите страничните ефекти са значително по-малко от тези при употреба на антидепресанти.

Транскраниалната магнитна стимулация е добра алтернатива за пациенти, при които са противопоказни или неподходящи лечения с медикаменти, поради страничните им ефекти, алергии, непоносимост или поради фармакофобия.

 

При какви състояния е приложима рТМС?

ТРАНСКРАНИАЛНАТА МАГНИТНА СТИМУЛАЦИЯ е сравнително нов, неинванзивен метод, намиращ приложение както в терапията на депресия, така и в повлияването на други психични разстройства.

Висока ефективност се наблюдава при пациенти със следните диагнози:

  • Психиатрия:

☑ Лечение на депресии;
☑ Тревожни разстройства (Обсесивно-компулсивно разстройство, Генерализирано тревожно разстройство, Тревожно-депресивно разстройство, Реакции на стрес и др.);
☑Повишена тревожност и безсъние;
☑ Бърнаут синдром (професионално изчерпване);
☑ Аутизъм.

  • Неврология:

☑ Исхемични мозъчни инсулти (ИМИ): Особено ефективен се явява
методът за възстановяване след инсулти. При лечение с ТМС се
наблюдава увеличение на амплитудата на движение на засегнатите
крайници, подобряване на говора, като могат да бъдат повлияни
позитивно и поражения от исхемични инсулти с голяма давност;
☑ Невропатна болка;
☑ Тинитус (шум в ушите);
☑ Мигрена;

Методът намира приложение и при лечение на зависимости – алкохолна, лекарствена, наркотична. Счита се, че това е сред най-съвременните форми на лекуване при тези състояния.

Какви са предимствата пред други методи?

Съществената разлика при рТМС в сравнение с други методи за мозъчна стимулация (като например Електроконвулсивната терапия, т.нар електрошокова терапия) е, че Транскраниалната магнитна стимулация е изцяло неинвазивен метод, т.е апаратурата за Транскраниална Магнитна Стимулация функционира изцяло вън от тялото на човека и не се изисква упойка, което прави процедурата много добре поносима, а страничните ефекти силно ограничени. Другото голямо предимство е, че тъй като е извън тялото на пациента, няма никакво време за възстановяване, . В интерес на истината веднага след терапевтичната сесия Вие можете да се върнете към вашите ежедневни занимания (това се потвърждава и от натрупаната вече в Медицински център SanaMedic практика).

 При Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) активността на определени участъци от мозъка се повлиява като магнитната глава на устройство се прекарва над съответния участък и се излъчват магнитни импулси с определени характеристики.
Когато магнитните импулси се прилагат в серии с различна честота се предизвиква траен ефект върху функционалната активност на стимулираните мозъчни структури.

Как протича процедурата?

Преди да се пристъпи към започването на терапевтичен курс, винаги се провежда предварителен преглед от лекар- невролог. В зависимост от състоянието на пациента се определя и колко ще продължи лечението. Обикновено са необходими между 10 и 15 сесии, за да се проследят резултати от проведеното лечение. Продължителността на една сесия варира между 20 мин и 1 час като сесиите е препоръчително да се провеждат 5 дни в седмицата.  Обикновено курсът трае от 3 до 6 седмици – разбира се този период може да бъде както по-кратък, така и по-дълъг, зависи от това как се повлиява пациента.

В някои случаи 1 сесия може да бъде достатъчна, за да се забележи ефект. Но облекчение обикновено започва да се наблюдава след 1-та седмица на лечението.

По време на самата терапия пациентът не изпитва болка или друго неприятно усещане. Докато трае процедурата сте разположени в удобно и меко кресло, в което можете да се отпуснете и съвсем спокойно да потънете в собствените си мисли и да забравите дори, че въобще сте в медицински център.

транскраниална магнитна стимулация

Колко дълго трае ефектът след успешно проведен курс?

Колко дълго биха траели резултатите зависи от немалко фактори, като водещи сред тях са:

  • Възраст
  • Наблюдаването на ранни индикации за добра възприемчивост към лечението
  • Сериозността на психичното разстройство и на симптомите

Колко дълго ще трае ефектът варира от пациент до пациент. Има случаи, при които пациентът продължава да изпитва ефекта от лечението и година след неговото завършване, в други случаи са необходими поддържащи сесии през определени интервали, за да се избегне възобновяване на симптомите.

Какви са нашите наблюдения в МЦ SanaMedic?

Натрупаната в нашия център от последните  близо 5 години практика в извършването на лечение чрез рТМС потвърждава ефективното и същевременно щадящо въздействие на метода върху човешкото здраве. При констатирани случаи на депресия, в които антидепресантите са били единственото решение, след започнат курс пациенти отказват приемането на медикаменти още на 6-7 сесия. Други са случаите на паническо разстройство, при които пациентът изпитва страх да бъде сам и има нужда от придружител, за да се чувства спокоен. След 3-4 седмица пациентът започва сам да посещава центърът, за да проведе терапевтичната си сесия и се връща към нормалното си самостоятелно ежедневие. При пациенти с шум в ушите също се наблюдава положителен ефект, като резултатът е, че шумът чувствително отслабва.

За кого е подходяща рТМС и какви са рисковете?

Репетативната Транскраниална Магнитна Стимулация има добра поносимост сред голяма част от пациентите, като  констатираните странични ефекти са доста редки и малък процент от пациентите отказват да продължат лечението си поради тази причина.

Най-честият страничен ефект е леко главоболие, което обикновено утихва след първите сесии. Чрез рТМС могат да бъдат избегнати голяма част от страничните ефекти, които се пораждат от леченията с антидепресанти и медикаменти като цяло.

Провеждането на курс по рТМС в подходящо за широк кръг от случаи и пациенти. Противопоказания се наблюдават единствено при наличие на метали елементи в областта на черепа(електроди, пластини) или пейсмейкър. Не е подходяща и за хора с епилепсия. Поради тази причина винаги се извършва предварителен преглед от специалист невролог, за да се прецени дали лечението е подходящо и безопасно.

logo Sana Medic Varna

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КОНСУЛТАЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ.

тел. 052/608 313
моб. 0877 868 864

адрес: гр. Варна, ул. София № 5