APPOINTMENT

Плазмолифтинг

Плазмолифтинг – PRP

плазмолифтинг

Плазмолифтинг е процедура, която доста нашумя през последните години. Истината е, че методът отдавна е познат на медицината и се използва за ускоряване на процеса на заздравяване при увредени стави, кости, сухожилия, като това е и същината на този метод. Сравнително скоро обаче тази процедура, известена още като плазмотерапия или „вампирски лифтинг“ навлезе и в естетичната дерматология, като естествен начин за подмладяване и възвръщане младежкия вид на кожата. За първи път през 2009 г. в Австралия. Плазмолифтингът се явява натурална алтернатива на мезотерапията.

Как работи процедурата плазмолифтинг?

Терапията разчита изцяло на способността на организма да се самовъзстановява. Главен фактор в процеса на стареене е нарастващият с времето дисбаланс в скоростта на разрушаване и изграждане на колагенови и еластинови влакна. Приложението на плазмолифтинг е сред малкото съществуващи естествени начини, които могат да възстановят  производството на колаген и да ускорят регенеративните способности на организма, което да доведе до по-изпъната, гладка и подмладена кожа. Основна съставка тук е плазмата (PRP плазма), извлечена от кръвта на човека , който се подлага на терапията. Но за да разберете как точно работи плазмотерапията и защо може да се нарече наистина естествен метод, трябва да знаем какво представлява плазмата.

Плазмотерапия варна

Какво е кръвната плазмата?

Плазмата е компонент на кръвта, в който се съдържат кръвните клетки- тромбоцити, левкоцити, електроцити и т.н. Съдържащите се тромбоцити играят ключова роля в процесите по регенериране на тъканта и производството на нови клетки. Освен това в плазмата са разтворени и много биологични активни компоненти като аминокиселини, белтъци, витамини и минерали. Тромбоцитите съдържат в себе си т.нар „растежни фактори“, които стимулират клетките да започнат да се умножават и да заместват старите в по-горните слоеве. Веднъж активирани (чрез плазмолифтинг), растежните фактори предизвикват различни реакции, които ускоряват образуването на нови кръвоносни съдове, клетъчната пролиферация(умножаване), диференциацията на стволовите клетки и тъканна регенерация на нов биоматрикс.

Как протича процедурата плазмолифтинг ?

По време  на терапията тази плазма се извлича от кръвта на пациента (използват се минимални количества). Взетата кръв се слага в епруветка, която след това се поставя в специална центрофуга, която да отдели плазмата, с концентрираните в нея тромбоцити и вещества. Полученият „извлек“ съдържа в себе си 7-пъти по-голяма концентрация на тромбоцити от тази на кръвта в тялото. PRP е съкращение на Platelet rich plasma – плазма, обогатена с тромбоцити. Така получената плазма( PRP терапия) представлява един резервоар за растежни фактори. Сега разбирате и от къде идва името Плазмолифтинг ( Плазмотерапия).

плазмолифтинг варна
PRP терапия варна

Извлеченият субстрат се инжектира в повърхностния или средния слой на кожата. Процедурата протича сходно на мезотерапията, инжектирането става чрез множество микро обождания с тънка игла. Както вече разказахме, въведените в кожата тромбоцити ще освободят растежни фактори, които да стимулират производството на колаген, клетъчната пролиферация и замяната на стари клетки с нови. Това води до намаляване на финните линии, изпъване на бръчките и цялостно освежаване на кожата.

вампирски лифтинг
плазмолифтинг

Какво се повлиява при плазмолифтинг?


В естетичния сектор  чрез плазмотерапия се повлияват множество проблеми и несъвършенства – като бръчки и фини линии, белези от акне, а също косопад и розацея. Освен антиейджинг ефект, допълнително се подобрява и кръвообращението, чрез създаването на нови кръвоносни съдове. PRP терапия има изключителен ефект и при косопад. Тя стимулира стволовите клетки, които се намират в космените фоликули. Луковицата на косъма се възстановява, а самият той се активира за нов растеж.Посредством плазмолифтинг се задейства и процес на създаване на нови кръвоносни съдове в кожата, което води до по-добра кожна микроциркулация. Ефектите са избистряне на тена, видимо освежаване на кожата, намаляване подпухването около очите и тъмните петна.

Плазмолифтинг

Плазмотерапия се прилага при:

  • Корекция на видими линии и фини бръчки в областта на устата, очите, шията, деколтето.
  • Изпъване на лицето – подобряване на текстурата и намаляване на отпускането
  • Изчистване на тъмните кръгове и торбичките под очите;
  • Лечение на някои форми на косопад.

Какви резултати да очакваме от процедурата плазмотерапия?

 Приложението на “вампирски лифтинг“ е подходящо за  хора на възраст над 30 години, а най-съществени са резултатите при пациенти над 40. Крайният ефект зависи до-голяма степен от възрастта и начина на живот на пациента. При по-млада кожа се постига цялостно освежаване и подобряване на тонуса, както и намаляване на фините линии.

Плазмолифтинг варна

Когато стареенето е по-значително се наблюдава намаляване на бръчките, видимо изпъване на кожата и съживяване й, като става по гладка и уплътнена.

плазмотерапия

Плазмолифтинг е перфектен избор за хора, които търсят напълно естествени методи за подмладяване, както и такива с алергия към синтетични вещества. Следва да се отбележи, че  резултатът след PRP терапия не  е толкова мигновен и категоричен като след филъри или мезотерапия. Ревитализацията на кожата настъпва в хода на няколко седмици, а ефектът е по-натурален. За постигането му са необходими няколко процедури.

Плазмолифтинг и странични ефекти от него ?

 Методът използва елементи от вашата собствена кръв, така че няма никакви чужди или изкуствени тела, които да се инжектират в тялото ви. Това прави терапията напълно безопасна и с висока поносимост, като към момента не са констатирани съществени странични ефекти. Може да очаквате леко подуване и зачервяване в зоната, което отшумява за 24 часа. Много рядко се случва да се образуват малки синини от иглата.

PRICE

 TRYLIFE – един вакутейнер 9 мл – 300 лв

Frequently Asked Questions

How many treatments are needed?

За постигането на крайния резултат са нужни около 3 до 4 процедури, които се провеждат в интервал от месец. За поддържане на ефекта е най-добре да се прави по една терапия на всеки 7-8 месеца, но не повече от година.

Кога настъпва ефекта и колко трае?

Първите резултати се наблюдават след 3-та седмица, като промените в кожата стават все по-видими в хода на следвашите месеци и след като бъдат извършени нужния брой процедури. Резултатите траят поне година. Колко траен и съществен ще бъде ефекта от плазмолифтинг, зависи много и от начина на живот на пациента. Пушенето, алкохолът и нездравословното хранена се отрязяват и върху качеството на PRP плазмата която се извлича, следователно и върху регенеративните й свойства.

Болезнена ли е процедурата?

Единственият лек дискомфорт е свързан с убождането от иглата. При висока чувствителност може да се използва обезболяващ крем, който да намали сетивността.

Кои зони могат да се третират при PRP терапия?

Може да бъдат третирани всички области на лицето, като е особено подходяща за зоните около очите и устата. Терапията се прилага и върху шията, деколтето, гърба на ръцете и скалпа.

Съчетава ли се с други процедури?

Успешно се комбинира с повечето инвазивни и неинвазивни естетични терапии (ботокс, филъри, мезотерапия). В някои случаи дори се препоръчва като подготвителна терапия на кожата за следващи процедури.

Плазмолифтинг противопоказания?

  •  При пациенти с кожни лезии
  •  Наличие на инфекция
  •  Заболяване на кръвта;  други автоимунни заболявания
  • Лечение с кортикостероиди

Медицински център Варна MC SanaMedic Varna